Přeskočit na obsah

Francesco Raibolini

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Francesco Raibolini
Narození1447
Bologna
Úmrtí5. ledna 1517 (ve věku 69–70 let)
Bologna
Povolánímalíř, návrhář písma, medailér a zlatník
DětiGiacomo Francia[1]
Giulio Raibolini[1]
PříbuzníGiovanni Battista Francia (dědeček)
Funkcedvorní malíř
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Francesco Francia, vlastním jménem Francesco Raibolini (1447, Bologna5. ledna 1517, Bologna) byl italský malíř, zlatník a medailér z Boloně, který byl také ředitelem městské mincovny.

Možná se vyučil u Marca Zoppa a poprvé byl zmíněn jako malíř v roce 1486. Jeho nejstarším známým dílem je Felicini Madonna, která je podepsána a datována rokem 1494. Pracoval ve spolupráci s Lorenzem Costou a byl ovlivněn jeho a Ercole de' Robertiho stylem. Po roce 1505 ho více ovlivnili Perugino a Raffael. Měl velkou dílnu a školil Marcantonia Raimondiho, Ludovica Marmittu[2] a několik dalších umělců. Raffaelova Santa Cecilia v něm údajně vyvolala takový pocit méněcennosti, že kvůli ní zemřel na deprese. Nicméně, protože jeho přátelství s Raffaelem je nyní obecně známé, tento příběh byl zdiskreditován.

Zemřel v Bologni. Jeho synové Giacomo Francia a Giulio Francia byli také umělci.

  1. a b Union List of Artist Names. Dostupné online. [cit. 2023-12-08].
  2. JANELLI, G. B. (Giovanni Battista). Dizionario biografico dei parmigiani illustri o benemeriti, nelle scienze, nelle lettere e nelle arti, o per altra guisa notevoli. [s.l.]: Genova, Schenone 554 s. Dostupné online. 

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]